Home

Inleiding en voorstel

Voorstel

Onderwerp

2e Voortgangsmonitor 2021

Opsteller

B. Swartjes

Collegebesluit

16 november 2021

Programma

Financiën

Behandeldatum Raad

 

Portefeuillehouder

M. Esselbrugge

Status

Openbaar

Samenvatting

De Stadsbegroting 2021 is opgesteld in een tijd van veel onzekerheden, met name ingegeven door de coronacrisis. In het voorjaar, in de 1e voortgangsmonitor voorzagen we een nadelig resultaat van 2,9 miljoen euro. Nu voorzien we een positief rekening resultaat van 17 miljoen euro; ten opzichte van de 1e Voortgangsmonitor een resultaatsverbetering van bijna 20 miljoen euro. Mogelijke negatieve ontwikkelingen blijken zich minder of niet voor te doen en bijdragen vanuit het rijk blijken positief. Het algehele beeld is dat we op koers liggen en financieel 'in control' zijn. Wel zien we grotere afwijkingen die vooral het gevolg zijn van rijksbeleid, en waar we geen invloed op hebben.

De grote toename van het resultaat wordt conform verwachting grotendeels veroorzaakt door de ontwikkelingen in de programma’s ‘Welzijn, Wijkontwikkeling & Zorg’ en ‘Werk & Inkomen’. In het voorjaar gaven we al aan dat het in deze programma’s om grote bedragen gaat en dat we hier rekening moesten houden met grote marges en onzekerheden, met name bij jeugdzorg en beschermd wonen. In de 1e Voortgangsmonitor verwachtten we bij het taakveld ‘Geëscaleerde zorg 18+’, waar beschermd wonen onderdeel van uitmaakt, een positieve resultaatsontwikkeling van 10 tot 14 miljoen euro. Nu voorzien we een voordeel van 17 tot 20 miljoen euro. Zoals we in de Stadsbegroting 2022 al aangaven, verwachten we dat het grote voordeel op beschermd wonen na 2022 af zal nemen vanwege de landelijke herverdeling van middelen. Deze zou eerder in 2020 ingaan; hierop hebben wij dan ook geanticipeerd door intramurale zorg af te bouwen en door de zorg meer thuis te leveren. De herverdeling werd echter jaar na jaar uitgesteld. Daarom laat het taakveld geëscaleerde zorg 18+, waar beschermd wonen onder valt, al sinds 2019 een flink voordeel zien dat nog verder is opgelopen door verdere afbouw. Overigens was dit ook in het kader van het interventieplan voorzien: hiermee werden tekorten op andere onderdelen in het programma zoals overige Wmo en jeugdzorg afgedekt. De positieve ontwikkeling op het gebied van de bijstandsuitkeringen was bij de 1e voortgangsmonitor nog niet te voorzien: we hebben meer middelen ontvangen dan verwacht en het aantal uitkeringsgerechtigden is tegen de verwachting in gedaald.

Het eerdere besluit van de raad tot een bijdrage van 10 miljoen euro aan de ontwikkeling van het stationsgebied dempt het verwachte positieve resultaat. Maar dit is ook het bewijs dat we onze financiële positie en ons behoedzame financiële beleid voldoende robuust is om te blijven investeren in de ontwikkeling van de stad.

Tot slot vragen we in deze monitor aan uw raad specifiek goedkeuring te geven aan een aantal begrotingsaanpassingen. Ten aanzien van de investeringen besteden we aandacht aan een aantal effecten die voornamelijk financieel-administratief van aard zijn. We sluiten deze monitor af met een verzamelvoorstel. Daarin zijn alleen effecten opgenomen die budget neutraal zijn, waaronder ook budgetoverhevelingen naar volgend jaar. Het betreft beleidsarme begrotingsaanpassingen die van belang zijn om de begrotingsuitvoering op orde te kunnen houden. Het vaststellen van deze aanpassingen is voorbehouden aan uw raad.

Voorstel

  1. De 2 e Voortgangsmonitor 2021 vast te stellen;
  2. De begroting 2021 voor de meldingen zoals beschreven in het hoofdstuk 'meldingen waarvoor een besluit nodig is', aan te passen (BW-01792);
  3. De aanpassingen zoals beschreven in de paragraaf 'Investeringen' vast te stellen (BW-01794);
  4. De budget neutrale wijzigingen zoals opgenomen in het verzamelvoorstel vast te stellen (BW-01793).
Deze pagina is gebouwd op 11/11/2021 15:59:41 met de export van 11/11/2021 15:54:20